Hoe moet je glas in lood isoleren?
Er zijn drie manieren waarop u glas in lood kunt isoleren. In volgorde van effectiviteit qua isolatiewaarde en kosten zijn dat:
1. Isoleren met folie
2. Isoleren met een voorzetraam
3. Het glas in lood tussen dubbelglas zetten
Glas in lood isoleren met folie
Wanneer u geen budget heeft om uw glas in lood te isoleren met een voorzetraam of, nog beter, door het in dubbel glas te zetten, dan kunt u ervoor kiezen om met isolatiefolie aan de slag te gaan.
Isolatiefolie voor het isoleren van glas is gewoon bij de gemiddelde bouwmarkt te verkrijgen. Het is een goedkope oplossing die nog altijd beter is dan niet isoleren.
Het is echter bij lange na niet de beste oplossing. De isolerende waarde van raamfolie is minimaal. Goede isolatie wordt immers verkregen door het creëren van een afgesloten luchtlaag. Dat is met folie vrijwel onmogelijk.
Bovendien is het aanbrengen van folie op een glas-in-loodraam niet zo eenvoudig als het lijkt. Glas in lood is immers geen vlak oppervlak.
Bij het aanbrengen van een laag folie ontstaan daarom al snel bobbels in het folie. Dat is echt niet mooi.
Bovendien moet u heel voorzichtig zijn bij het aanbrengen van de isolatiefolie om het glas in lood niet te beschadigen. Je drukt al snel te hard bij een poging om het folie een beetje strak aan te brengen.
Glas-in-loodvoorzetraam
Wanneer de ruimte het toelaat dan kunt u uw glas in lood isoleren door gebruik te maken van een voorzetraam. In dat geval kan veelal het bestaande glas in lood gewoon op zijn plaats blijven zitten.
Afhankelijk van de situatie wordt er aan de buitenkant, of aan de binnenkant van de glas-in-loodruit, een nieuw stuk vlak glas aangebracht. Dat kan bestaan uit enkel glas, dubbelglas of zelfs geïsoleerd driedubbel glas.
De keuze is daarbij afhankelijk van de beschikbare ruimte en uw wensen.
Als de bouwconstructie het toelaat dan is de beste optie om het voorzetraam aan de buitenkant te plaatsen. Op die manier creëert u de beste isolatie en wordt het glas in lood beschermd tegen invloeden van buitenaf.
Wanneer het nieuwe raam voor het glas in lood aan de buitenkant wordt geplaatst, dan spreekt men van een voorzetraam.
Wordt het nieuwe raam aan de binnenkant van het glas in lood gezet, dan spreekt men officieel van een achterzetraam. Maar van die term heeft u vast nog nooit gehoord.
Dus u mag van ons gerust voorzetraam blijven zeggen. Als wij maar weten op welke plaats de nieuwe ruit geplaatst moet worden.
Glas in lood tussen dubbel glas zetten
De meest effectieve manier van glas in lood isoleren, is de glas-in-loodruit tussen dubbelglas te zetten. Daarbij wordt de bestaande ruit in zijn geheel luchtdicht tussen twee glasplaten gezet.
Om een bestaande glas-in-loodruit te isoleren is het noodzakelijk om deze in zijn geheel te renoveren. Het plaatsen van glas in lood tussen dubbelglas is volledig maatwerk. Wij doen dat in negen stappen.
Uw investering is bij deze optie daarom wat hoger, maar het resultaat is er dan ook naar.
Wat zijn de voordelen van isoleren met dubbel glas?
De voordelen van het isoleren van glas in lood met dubbel glas zijn veelvoudig.
1. De hoogst mogelijke warmte-isolatie en de grootste besparing op uw stookkosten.
2. Naast warmte-isolatie geeft dubbelglas ook de beste geluidsisolatie.
3. Dubbelglas biedt de beste inbraakbeveiliging. Zeker wanneer u ervoor kiest om gebruik te maken van inbraakwerend glas.
4. Uw glas in lood gaat langer mee doordat het veilig ingesloten is.
5. Uw ruit is makkelijk schoon te maken.
Kun je alleen ramen isoleren of kunnen buitendeuren ook?
Zowel glas-in-loodramen als alle glas-in-looddeuren zijn te isoleren. Bij het isoleren van een glas-in-looddeur komen er echter wel een aantal aandachtspunten om de hoek kijken.
De ruimte die nodig is voor een goed geïsoleerde glas-in-loodruit is uiteraard groter dan van het enkele glas in lood. Niet iedere deur heeft daar de ruimte voor.
Naast dikker, is het geïsoleerde glas ook een stuk zwaarder. Het hangwerk van de deur moet daar wel op berekend zijn.
Een bijkomend voordeel van het isoleren van het glas in lood in een voordeur is, dat u daarbij gebruik kunt maken van inbraakwerend glas. Op die manier verhoogt u, naast de verbeterde isolatie, ook de veiligheid van uw huis.
Wat kost het isoleren van glas in lood?
De kosten van het isoleren van glas in lood zijn sterk afhankelijk van de wijze van isoleren en de grootte van het project.
Het zelf isoleren van uw glas in lood met folie is aanzienlijk goedkoper dan de kosten voor het glas in lood in dubbelglas laten plaatsen. De isolatiewaarde van folie is echter minimaal en de besparingen op uw stookkosten dus ook.
We hebben in de afgelopen jaren voor onze klanten honderden glas-in-loodruiten mogen isoleren. Neemt u daarom gerust even contact met ons op voor een geheel vrijblijvende afspraak.
Dan komen wij bij u langs op een tijdstip dat u het beste uitkomt. Om voor u een passende offerte te kunnen maken is het belangrijk dat we zelf het werk op kunnen nemen.
Tijdens ons bezoek zoeken wij samen met u naar de meest passende oplossing om uw glas in lood te isoleren en bespreken we al uw wensen.
Na onze afspraak sturen wij u een heldere offerte toe en gaan wij na uw goedkeuring, graag voor u aan de slag.