Wat is glas in lood?
Glas in lood is een eeuwenoude techniek om de binnenruimte af te scheiden van de buitenlucht. Daarbij wordt gebruik gemaakt van kleine stukjes glas die, door ze in lood te zetten, met elkaar worden verbonden.
Het glas dat daarbij gebruikt wordt is veelal gekleurd of gebrandschilderd. Door de lichtinval ontstaan zo fraaie kleuren in de achter het glas gelegen ruimte.
Glas in lood geschiedenis
De geschiedenis van glas in lood begint natuurlijk bij het glas zelf. Er zijn maar weinig mensen die zich realiseren dat glas een natuurproduct is.
Onder de juiste omstandigheden verandert in de natuur vloeiende lava in lavaglas. Lavaglas is echter zwart en niet doorzichtig.
Het basis ingredient van glas is Silicium. Dat wordt gewonnen uit zand.
Men experimenteerde gedurende lange tijd ook met het toevoegen van verschillende metalen aan het glasmengsel voordat men mooi helder glas kon produceren. Het heeft eeuwen geduurd voordat men in staat was om grote vlakke glasplaten te maken.
Om de tocht buiten te houden, begon men al snel kleine stukken glas letterlijk in lood te plaatsen. Op die manier kon men al knutselend grotere ruiten maken dan tot op dat moment mogelijk was met glas uit een stuk.
Constructie van glas in lood
Daar lood een zacht metaal is, geeft het weinig constructieve steun. Bij het maken van grote glas-in-loodramen wordt daarom veelal gebruik gemaakt van een metalen frame.
Binnen het metalen frame worden dan de verschillende panelen gemonteerd. Op die manier kunnen enorme gaten in muren worden gedicht met de prachtigste creaties tot gevolg.
De enorme glas-in-loodramen in kerken over de gehele wereld zijn daar het gevolg van.
Toepassingen van glas in lood
Ramen en deuren
Naast het gebruik in kerken en stadhuizen wordt in veel woningen ook gebruik gemaakt van glas in lood. We kennen allemaal wel die schitterende gekleurde bovenlichten en deuren uit woningen van rond de jaren dertig uit de vorige eeuw.
Maar ook nu zijn glas-in-loodramen nog steeds populair in woningen. Tegenwoordig worden ze zelfs omhuld door dubbelglas. Het paneel wordt tijdens de productie van het dubbelglas tussen de twee glasplaten geplaatst voordat deze hermetisch wordt afgesloten.
Zo ontstaat dan een moderne en energiezuinige ruit met de uitstraling van een oude ruit. Ook bestaande glas-in-loodramen kunnen achteraf geïsoleerd worden.
Tiffany lampen
Vergeet ook niet de Tiffany lampen van de Amerikaanse glaskunstenaar Louis Comfort Tiffany. Hij maakte, als een van de eerste, lampenkappen van glas in lood in jugendstil en art-decostijl.
Zijn originele lampen zijn heden ten dagen zeer kostbare verzamelobjecten.
Glas in lood in de kunst
Dat de imposante glas-in-loodramen in de vele kerken bijzondere kunstwerken zijn, daar hoeven we het hier niet over te hebben. Wie bijvoorbeeld ooit een grote kathedraal heeft bezocht, die weet dat daar de prachtigste gebrandschilderde ramen te bewonderen zijn.
Maar ook kunstenaars als Bart van der Leck en Theo van Doesburgh, beiden lid van De Stijl waar onder andere ook Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld toe behoorden, maakten in het begin van de vorige eeuw glas-in-loodramen.
De invloed van De Stijl is ook nu nog in heel wat ontwerpen van glas in lood terug te vinden.
Toekomst
De kans dat glas in lood snel zal verdwijnen is bijzonder klein.
We zullen ons altijd blijven verwonderen over de verschillende kleuren en de bijzondere lichtval die dat tot gevolg heeft.
Met de juiste kleurstellingen kan een saai raam omgetoverd worden tot een mooi element dat bijdraagt aan gezelligheid en verfraaiing van uw woning. Zolang er mensen zijn die dat kunnen waarderen, zal het een lang leven beschoren zijn.
Reparatie en restauratie
Ook oude glas-in-loodruiten zijn nog steeds gewilde objecten om weer ingebouwd te worden in karakteristieke nieuwbouwwoningen. Een oude versleten glas-in-loodraam kan door een vakman nieuw leven worden ingeblazen door gedeeltelijke reparatie of een totale restauratie.
Daar helpen wij u graag bij.
Offerte aanvragen