Wat zijn glas-in-loodramen?
Een glas-in-loodraam is een ruit die samengesteld is uit verschillende stukken glas die met elkaar worden verbonden via lood.
Het glas dat daarbij gebruikt wordt is veelal deels gekleurd of gebrandschilderd.
Door de verschillende kleuren glas, in glas-in-loodramen, ontstaat er een waar pallet aan verschillende kleuren licht in huis. Dat is niet alleen mooi om naar te kijken, maar het creëert ook een hele gezellige en huiselijke sfeer.
Ramen met glas in lood staan bij veel mensen hoog op het verlanglijstje. Zeker wanneer het gaat bij het zoeken naar een nieuw huis. Ondanks dat je een glas in lood raam eerder in een oud huis zult vinden, kunnen goed ontworpen glas in lood ramen ook in nieuwbouwwoningen worden toegepast.
Glas-in-loodramen jaren 30 stijl
Huizen die gebouwd zijn tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog worden veelal aangeduid als jaren 30 woningen. Deze stijl van bouwen onderscheidde zich in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, vooral door ruime woningen, het gebruik van voor die tijd hoogwaardige materialen en heel veel licht.
In diezelfde periode viert de kunststroming De Stijl zijn hoogtijdagen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat glas-in-loodramen in jaren dertig stijl gebruik maken van ontwerpen gebaseerd op de gelijknamige kunststroming.
U kent vast wel die typische jaren 30 ruiten met rechthoekige gekleurde glaasjes die in het glas in lood raam verwerkt zijn.
Glas-in-loodramen in glas-in-looddeur
Glas-in-looddeuren zijn veelal opgebouwd uit heel veel verschillende losse glas-in-loodramen. De verschillende ramen worden dan in een houten raamwerk geplaatst, zodat het gehele glas-in-loodraam zijn stevigheid behoudt.
De verschillende glas-in-loodramen in combinatie met de houten deuren, zijn nog steeds razend populair. Kijk maar eens naar dit prachtige exemplaar uit Bergpolder in Rotterdam.
Door het langdurige en intensieve gebruik, hebben veel ruitjes echter nogal eens schade opgelopen. Gelukkig kan het glas in lood prima gerestaureerd worden.
Isoleren van een glas-in-loodraam
Traditionele glas-in-loodramen hebben een groot nadeel. De ruit is opgebouwd uit enkelglas. Bovendien is de ruit opgebouwd met heel veel lood in het raam. Lood laat gemakkelijk kou of warmte door.
Als er dan ook nog eens ruimte zit tussen de glaasjes en het lood, dan kunt u zich voorstellen dat glas in lood ramen niet altijd even goed isoleren.
Gelukkig zijn daar goede oplossingen voor.
Bij het maken van nieuwe glas-in-loodramen wordt erop toegezien dat de ruitjes en het lood goed op elkaar aansluiten. Er wordt kit aangebracht zodat tocht buiten de deur wordt gehouden.
Voor het isoleren van bestaande glas-in-loodramen zijn er diverse oplossingen:
Het voorzetraam van glas in lood
Bij een voorzetraam wordt er een nieuwe ruit geplaatst voor of achter de bestaande glas-in-loodruit. Wanneer u het glas in lood wilt beschermen tegen invloeden van buitenaf, dan plaatst u het voorzetraam voor het glas in lood.
Mag u echter door regelgeving niets aan het uiterlijk van uw pui veranderen, dan plaatst u het voorzetraam aan de binnenkant. Ook dan kunt u met een voorzetraam de isolatie van het glas in lood, sterk verbeteren.
In combinatie met dubbelglas
Een veel toegepaste oplossing voor het isoleren van glas-in-loodramen is het gebruik van dubbelglas. Daarbij wordt het glas in lood tussen twee glasplaten in een dubbelglas ruit geplaatst.
Op die manier wordt er de meest ideale situatie gecreëerd. Het glas-in-loodraam is optimaal geïsoleerd en het glas in lood zit veilig opgeborgen.
Deze methode kan zowel worden toegepast voor nieuwe glas-in-loodruiten als voor oude ruiten.
Door de isolatie zijn de ramen ook zeer geschikt voor een glas-in-looddeur als buitendeur.
Wij hebben hier veel ervaring in en helpen u daar graag bij.Ook voor het restaureren van uw glas-in-loodramen kunt u bij ons terecht.
Eigen ontwerp glas-in-loodramen
Wanneer u zelf een ontwerp heeft bedacht voor uw glas-in-loodramen, dan helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomontwerp.
Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvende offerte.